maandag 28 maart 2011

Weetjes !!!

Wist je dat ?

- Caro over haar hangmat is gevallen en tijdens het lesgeven door een stoel is gezakt J

- Dorien grappige niet grappige verhalen vertelt.

- Het Brownswegteam na 3 dagen in het dorp met de kinderen mee bakra begon te roepen toen er andere blanken toekwamen.

- De kinderen van het dorp onze namen schattig uitspreken, vooral Dorien.

- Je ook overal je naam hoort sinds ze die kennen.

- Laura op 27 maart jarig was en een hele leuke verjaardag had.

- We er na Holi Phagwa zo uitzagen :


- We in Brownsweg een heel how to loose your pipi in 10 stappen workout op beeld vastlegde om de WC te vermijden. ( zie foto’s Caro )

- Op het Wc huisje dit te lezen stond :

Mag niet aan de plank poepen !!

- Je dus ook best niet tegen de kinderen van je klasje zegt : Zet je op je poep.

-Meneer Magaret ( de directeur) meester Mario inschakelt voor allerlei klusjes en zijn persoonlijke agenda; Zo gaat hij ook mee op uitstap met ons. Hij geeft 4 maanden les op de school en is net 20 geworden.

- Mario een serieus boontje voor Caro heeft.

- De kinderen in het dorp de ketnetshake door ons kunnen.

- We een toffe buurman in het dorp hebben die Ronny heeft en ervan schrikt dat we tonijn uit blik eten. “ Wat toch niet rauw”.

- We heel wat plezier hebben tijdens het baden in het dorp.

 

- We na een week heel moe waren.

-Ik heel graag kaartjes  , briefjes of postpakketjes krijg !!!!
-Dit een hint is !
- Ik ook bijna jarig ben ;)

Helemaal in de ban van Brownsweg en zijn kids

Deze week zat ik van maandag tot vrijdag weer in Brownsweg. Ik begin het er heel erg naar mijn zin te hebben.
Ik doe jullie even kort uit de doeken hoe de week eruit zag. Ook op de blogs van Caro en Dorien kun je lezen hoe we Brownsweg ervaarden.

Maandag:

Om 10u30 ze we vertrokken in de Saramacastraat ( ook wel soms tshakamakastraat genoemd door ons).
Na twee uur rijden, toegekomen in Brownsweg.
Direct terug hartelijk ontvangen door Eugenie en haar kids. Ook de andere kinderen van het dorp kwamen ons, de bakra’s, groeten.
Dan hebben we onze hangmatten opgehangen met drie op een rij, zeer gezellig!
Om vervolgens nog wat voor te bereiden aan onze lessen voor het 5de en 6de leerjaar. En nu begint het, het was niet allemaal rozengeur en maneschijn hoor! Kijk maar door naar dinsdag.

Dinsdag:

Gewekt door kraaiende haaien zijn we uit onze hangmat gekropen. Klaar voor onze eerste stageles. Met ietwat kriebels in de buik vertrokken naar school ( altijd rechtdoor en de berg op). Op onze weg naar school groeit de groep kinderen gekleed in blauwgroen geruite hemdjes, het uniform van de leerschool. Ik herkende ook al wat kinderen van tijdens de observatie.
Om 8u komen we aan op onze school, daar aangekomen zoeken we de directeur Mijnheer Magaret op. Hij leek verrast ons te zien. Hij vroeg wat we kwamen doen; We zeiden dat we een uurtje taal kwamen geven in de 5de en 6de klas. Ooh maar dames zegt mijnheer, dat zal deze week niet gaan want wij hebben de kweekschool op bezoek. Kweekschool is de Surinaamse benaming voor de lerarenopleiding. Dus het zal niet echt lukken, kom vanavond om half 8 naar de school en dan kijken we wat we kunnen doen. Wij “lichtjes” ontgoocheld afgedropen, we hadden mijnheer nochtans een uitgebreide planning voorgeschoteld de vorige keer van wanneer we kwamen en wanneer niet.

Eugenie, onze gastvrouw, is juf in de peuterschool van Leri for life. Dus besloten we om daar dan maar eens een kijkje te nemen.
Dit was echter niet goed voor onze moraal die al heel laag stond. Man man man, ik vond het eigenlijk zielig. Van 8u tot 11u zag de dag van de peuters er zo uit :
* Kom binnen- zet je neer – samen 2 liedjes zingen- blijven  zitten – koek eten- 5 liedjes zingen- een getekende tandenborstel kleuren – zitten en naar huis.
De dag van de juf zag er zo uit : zitten – beetje  mee zingen – bijna slapen – BELLEN – beltegoed gaan halen – BELLEN –zeggen tegen je kinderen blijf zitten op je stoel.

We waren echt een beetje van ons melk en vonden het heel erg. We hebben wel geprobeerd om zelf iets met de peuters te doen maar deze kindjes begrijpen echt nog geen woord Nederlands. Een algemene hmmhmm is het enige antwoord dat uit hun mondjes komt.


--> Die namiddag besloten we om nog eens goed na te denken wat we nu juist willen doen in het dorp en in de school. Het enthousiasme voor de 6de klas was in de kiem gesmoord. We bedachten eerst en vooral een namiddagactiviteit. Zo kwamen we er op om naar een toonmoment toe te werken met de kinderen. Een dorpstoneel waar dan op het einde heel het dorp mag naar komen kijken.
Voor onze gewone stage overdag bedachten we dat we misschien terug ons oorspronkelijk idee van zorgklas moesten oppikken en werkten we uit dat we telkens per persoon 5 kinderen van het eerste leerjaar leren lezen en taalvaardiger maken. Ook het tweede leerjaar.

Dit stelden we voor aan de directeur en hij was echt heel enthousiast. Want er zijn heel wat kinderen die analfabeet zijn. Dus gaan we dag om dag aan de slag met elk vijf kindjes van het eerste en de dag erna tweede leerjaar. We kregen het lokaaltje van de kerk en de bibliotheek ( klein lokaaltje vol met leuke maar oude boeken).
Wij zeer tevreden !

 Onze namiddag activiteit was ook een succes. Eerst met Eugenie en Anafa ( een zeer toffe 12 jarige ) ouders en kinderen gaan informeren over onze plannen.
De eerste keer waren er een 15tal kinderen vooral kleintjes. We speelden wat spelletjes en stelden ons voor.


Onze school EBG Ds Rasmus Schmidtschool , Dorien en Caro met een pangi.



Woensdag:

Voormiddag:
Onze eerste echte lesdag. Elk 5 kindjes van het eerste leerjaar.

Een kippenvel moment wanneer de dag geopend wordt met het optrekken van de Surinaamse vlag en het zingen van hun volkslied. Echt zeer mooi honderden klankkastjes die zuiver klanken produceerden.

De namen van mijn klasje : Imnoria, Rayelsa, Chelsea, Vincent en Chergilio.
Hun niveau is zeer laag. Stuk voor stuk schatten van kinderen, maar het wordt een uitdaging om hen een tekstje te laten lezen. Het letterbegrip en letters herkennen gaat heel moeizaam. Ze bezitten slechts een basis van 10 letters. Hun eigen naam schrijven kunnen ze nog niet. Maar ik voel dat ze het wel gaan kunnen. Van onpersoonlijk onderwijs naar een persoonlijke aanpak hopelijk haalt het iets uit. Ik heb er alleszins heel veel zin in en merk ook dat de kinderen willen leren.

Namiddag:

Vandaag een zeer groot succes ipv 15 kinderen waren er rond de 40 waarvan 22 jongens. Terwijl caro en Dorien zich even bezig hielden met de jongsten, pikte ik er de oudste uit om het te hebben over het toneel. We zochten samen naar een idee voor het stuk zelf. Er kwamen heel wat leuke dingen uit de bus ook soms harde dingen zoals slavernij en toestanden. Maar uiteindelijk waren we het er over eens dat het heel goed moet aflopen en er liedjes in moeten zitten. Verder verklap ik nog niets J
Ik deed dan ook met de oudste wat improvisatie oefeningen, zeer leuk.

Terug met de hele groep bij elkaar deden we de improvisatie oefening van de auto ( één van mijn favorieten ). Het was echt super leuk , ik heb het ook op film staan.

Het grappige was dat terwijl ik het aan het uitleggen was ik opeens besefte dat ik verkeerd zat. Ik zat aan de linkerkant van de auto als chauffeur maar ja hier in Suri rijden ze links dus zit de chauffeur rechts. Ik joepte snel van de ene stoel naar de anderen. De kinderen snapten er niets van maar binnen ons team zorgde het wel voor een binnenpretje.

Daarna besloten we de jongens en meisjes te splitsen. Er waren juist 22 jongens.. Jaja, 2 voetbal ploegen !! De ploeg met T-shirts + dorien en de ploeg zonder T-shirts + Jumi ( wel met T-shirt). Eindstand 2-6 jippie zelfs ik heb gescoord J !!!
Voor de match begon hebben ze net zoals echte voetballers voor een belangrijke match hun ploeg voorgesteld en weer het volkslied gezongen. Super leuk !!!!

Donderdag:

Voormiddag:

Tijd voor het tweede leerjaar. Deze kinderen konden wel al wat beter lezen, toch zeker en vast woordjes. Een éénvoudig kleuterversje lukte. Maar het schrijven van een zin met de woordjes die ze net hadden leren schrijven was moeilijk. Toch lukte het best aardig tegen het einde van de les. Deze kinderen begrijpen het ook wel al wat beter en spreken ook al “behoorlijk”. Eén jongetje, Morillo had het heel moeilijk hij schreef zijn letters in andere volgordes en hij zei dat zijn letters soms dansen als hij kijkt naar het blad. Ik ga met hem op een andere manier werken want het neigt er wel naartoe dat hij dyslexie heeft. Zijn mama geeft les op de EBG school en zo het leuk vinden moest ik hem op die manier willen begeleiden. Zijn juf vertelde dat ze het ook al had opgemerkt. Maar ze doet er niets aan.

We hadden deze keer een goed gesprek met de directeur. Hij gaat ons begeleiden op educatieve uitstap naar de Afrobakadam en het stuwmeer ook op 7 april ( mijn verjaardag en ik ben in het dorp) gaat hij een taartbakken !!! Hij praat wel heel erg veel en houdt van vrouwen. Mijnheer Magaret doet mij een beetje denken aan een familielid van mij dat in Spanje woont.  

Namiddag:

Onze namiddag activiteit viel letterlijk in het water door een super stortbui.
Er kwamen wel een tiental kindjes in huisje waar we samen liedjes zongen.
Ik leerde hen het liedje “Spoken bestaan niet” aan, en het was echt schattig!

Vrijdag:

Voormiddag:

Terug de kindjes van het eerste leerjaar. Ze werkten super goed mee. Ik had een klein probleempje, mijn stem is aangetast door het vocht in ons huisje en ik ben zeer hees, een zware verkoudheid dus. De kinderen waren zeer lief en bezorgd knuffels vielen uit de lucht en woordjes lezen begint te beteren een pluim voor mij vind ik zelf. De woord memorie was een zeer goed idee.

Ik had wel een kleine aanvaring met Imnoria en praten met een kind dat gewend is dat als het ongepast gedrag vertoond fysiek daarvoor gestraft te worden is niet gemakkelijk. Zelfs de kleintjes lachen je gewoon uit dan heb ik haar echt aan de kant gezet, ze stampte, krabde en beet.  Toen heb ik haar iets harder geknepen dan normaal en haar rustig gezegd dat ik geen onbeleefd gedrag tolereer. Ze hield zich dan wel koest na een tijdje heb ik haar dan terug laten meedoen en haar beloond voor haar goed gedrag achteraf.
Toen de les gedaan was kwam ze naar mij gaf me een kusje en knuffel.

Namiddag:

Zijn we teruggekeerd naar de stad en hebben de meisjes uit Santigron ons verrast met een quiz die we moesten oplossen om te weten waar we gingen eten.

Het was ZuZ en Zo en zeeeeer lekker !!!!


Voila dit is het einde van mijn verslag!!!

De komende dagen gaan we ons werk in het dorp goed voorbereiden en nog wat schoolopdrachten uitvoeren.

Ook ga ik deze week de cd’s van Ukulele in C verspreiden in Paramaribo en genieten van de zon !!!

Groetjes ,

Jumi

Zoek de bakra ( blanke in het Sarramacaans ):



donderdag 17 maart 2011

Naast werken en wachten misschien ook eens feesten.

Nu zondag wordt het feest; de hindoes vieren Holi-Phagwa.
Het Holifeest, Holi-Phagwa of Phagwa, Phagawa, Phagua is een Hindoeïstisch feest dat jaarlijks rond de maand maart gevierd wordt en in feite een combinatie is van een lentefeest, een feest van de overwinning van het goede op het kwade en een Nieuwjaarsfeest. Volgens de gregoriaanse kalender wordt het in het voorjaar gevierd en in de Hindoekalender op de dag na de volle maan van de maand Phaalguna. Naar deze maand is dit feest ook genoemd, Phagua/Phagwa. Op de dag van de volle maan vindt Holikadahan plaats. Bastantpanchami, Shivaratri, Holikadahan en Holi zijn hindoe-gedenkdagen in het hindoeïstische jaargetijde Basant.
Het Holifeest kenmerkt zich door dans, zang, versnaperingen en het strooien met gekleurd poeder, parfum (Goellaal) en ze sprenkelen gekleurd water (Abier).
En wij gaan met ze meevieren!
 Zo gaan we er ook dus uitzien !! :)

Meer nieuws volgt nog :)

woensdag 16 maart 2011

Brownsweg

Ik heb een schitterende tweedaagse gehad in mijn dorp J. Mijn stage begint vanaf volgende week maandag maar daar vertel ik je verder over.

Dus eergistermorgen ben ik samen met Caro, Dorien en twee Amsterdamse meisjes Suus en Lisa vertrokken naar Brownsweg. Een dorp in het binnenland van Suriname op een 100 km van de stad. Langs rode aardwegjes met putten en bulten in door prachtig groene wouden. Hoe langer ik hier zit hoe liever het groen mijn kleur wordt J . Tegen de middag ( 12u30) zijn we dan aangekomen in het dorp daar kregen we een huisje toegewezen. Zo groot al een tuinhuis , met een zetel stoel en stapelbed en dunne matras.. snikheet.
We zijn daar geweldig ontvangen door Eugenie een super lieve dame van 26 jaar met 4 kinderen. Zij heeft ons wegwijs gemaakt in het dorp dat allemaal familie is van elkaar ( het is een dorp van om en bij de 2000 mensen dus heel grote inteelt ). We hadden traditionele kledij aan, de pangi, die in de smaak viel bij de bewoners. De meeste dames lopen wel halfnaakt. Zolang hun benen en kruis bedekt wordt kan het geen kwaad anders worden mannen te veel geprikkeld. Jep jep, billenmannen zijn het borsten dienen enkel om kinderen te zogen en zie er na een aantal jaar zwaar afgeleefd uit. Mijn theorie van hoe meer je hebt hoe meer kan hangen klopt hier zeker.

Direct hebben we samen gekookt en gezellig gebabbeld. De sfeer was super. Eugenie heeft ons dan ook voor gesteld aan het schoolhoofd een excentrieke maar super sociale man die zeer blij was met onze komst. Al bij al heeft hij nog een goede visie op het onderwijs, maar het is moeilijk om deze te verwezelijken. De school heeft 508 leerlingen voor 21 leerkrachten. De manier van onderwijzen is zeer traditioneel en intonatie ontbreekt echt in de leerkrachten hun stem.Tijdens de observatie vielen 2 kinderen in slaap en eerlijk gezegd had ik het ook moeilijk om wakker te blijven. Maar ik denk wel dat we er ons eigen idee in kunnen passen dus dat is echt wel tof. We moeten wel nog eens goed samenzitten met ons drie om alles te bespreken en uit te werken.

’s Avonds kwamen we dan terug in ons huisje en moesten we naar de toilet. Een echte belevenis met onze zaklamp door "den hof" naar een bouwvallig kot dat je al van meters op afstand kon ruiken. Toilet = soort van hudo maar zeeeeeeer vuil vol met kakkerlakken.
Maar drie beestjes op het eerste zicht en deze zaten rond het gat. Het leek mee te vallen maar door toevallig schijnen in de put zagen we dat er wel zeker 100 in de pot zaten. Ik heb toch wel even op mijn tanden moeten bijten om te plassen, de gedachte dat een  kolonie kakkerlakken je meest intieme plekje kan bezichtigen is niet zo fijn J … Dan de nacht in op een gamel stapelbed waar je met je pillamp door de matras kon schijnen en al je vormen zichtbaar waren voor diegene die onder je lagen.
Hihi, het was wel zeer grappig vooral gesprekken als deze : hé por por is dit je arm … ja … is dit je neus … ja … is dit je poep … Nee ik lig op mijn buik ;) aah oeps iets te intiem. Kei hard moeten lachen de muurtjes zo dun dat de mensen van het dorp meelachten.  De volgende keer neem ik mijn hangmat mee.

Na een korte rust; gewekt om 2 uur door hanen die tegen elkaar op kraaiden, toch terug in slaap gevallen om om 7u naar de school te vertrekken. Ik ga les geven in het 6de leerjaar bij een Javaanse juf Sofie. Enkel de taalvakken zijn voor mij. De school begint om 8u en is uit om 13u. In de namiddag voorzien we talige spelactiviteiten voor de kinderen in het dorp.
Ik spring een beetje van de hak op de tak omdat er zoveel impulsen op je afkomen en er zoveel te vertellen valt .

Dus terug naar mijn klas. Een klas van 23 kinderen waarvan 9 kinderen echt op hun leeftijd zitten. Er zitten zelfs twee jongens van 16 in de klas die al behoorlijk wat driften hebben en een jonge blanke juf als ik  proberen te versieren. Ik heb mijn dosis knipoogjes en smakgeluidjes al toegeworpen gekregen.
De kinderen blijven hier vaak zitten. Dit komt doordat er thuis en in het dorp amper Nederlands gesproken wordt. De voertaal is er het Saramacaans een negertaaltje met Spaanse en Portugese invloeden. Het Nederlands wordt enkel op school onderwezen en dan nog niet eens zo goed. Dus hopelijk kunnen wij de leerkrachten stimuleren om op efficiënte manieren met taal om te gaan. Want ze werken met een handleiding die dateerd uit 1989, taakbewust werken zit niet in hun vocabularium.

Ik zal vanaf nu om de week in het dorp verblijven. Van maandag tot vrijdag.
We reden naar daar met Rekka een super vriendelijke chauffeur die voor een vervanger zorgde om ons terug te rijden. Nog maar net waren we vertrokken uit het dorp en terug op de rode weg of Rekkavervanger zwierde zich al aan de kant. Hij had iets gezien. Hij sprong de auto uit, rende de kant in en kwam terug met een gordeldiertje. Echt schattig in plaats van het diertje terug vrij te laten gaf hij het een plaatsje in de auto. Hij wou het graag in zijn tuin als huisdier hebben. Wel schrikken als je vooraan zit en opeens een zak moet openen om een spartelend rozig dier erin te laten. Caro en Dorien die achterin zaten waren er niet zo happig op. Ik vond het wel iets hebben en heb me dan ook voor de rest van de rit echt vermaakt met Rekka, hij vertelde over zijn dochtertje en dergelijke. Iedereen die ons passeerde kreeg te horen van onze vangst.

Toen we terug in ons huisje kwamen was een douche echt een grote luxe. De andere meisjes hadden gezorgd dat er spaghetti klaarstond waar wel lekker van konden smullen.

Nu vandaag wordt het een schooldagje, voorbereiden en taken maken. En hopelijk deze namiddag nog wat inkopen gaan doen in de stad.

Tot de volgende !!!

jumi



zondag 6 maart 2011

Foto van het huisje .

Dit is ons huisje in de Louis Goveiastraat 74 - Paramaribo. . De bovenverdieping is van ons. Onze verblijfsunit heet Sipaliwini



Even een klein weetje : Wat is Sipaliwini :

Sipaliwini is het grootste district van Suriname. Het heeft (nog) geen hoofdplaats, maar wordt vanuit Paramaribo bestuurd. Het district heeft 28.202 inwoners (2004) en een oppervlakte van 130.567 km².
Het grootste deel ervan is regenwoud en ongerepte natuur. ( Met dank aan Wikipedia)

Andere foto's volgen nog maar zijn heel moeilijk om te laden.

Dikke plakkerige bees !

Kort verslag van de laatste 2 dagen

Hey ,

Het is een tijdje geleden dat ik nog iets gepost heb op mijn blog.
Ondertussen gaat alles zijn gangetje.
We hebben al heel wat dingen gedaan.
Onze fietsen zijn in orde. Nu zijn we mobiel om overal naartoe te gaan.
Tijdens de dag weliswaar. Want ’s avonds is het een beetje gevaarlijk.
Hier hebben fietsers  geen voorrang en rijden ze links. Een beetje aanpassen dus ook zijn er geen versnellingen op de fiets en moeten we achteruit trappen om te remmen.

Eergisteren zijn we met een deel van de groep iets gaan drinken in ’t Vat een gezellig cafeetje. We zijn daar andere studentes van de HUB tegen gekomen studentes verpleging en ergotherapie. Eén tip die we kregen zorg dat je niet op het spoed belandt want de verzorging blijkt niet zo fantastisch te zijn.

We zijn dan gisteren met de fiets naar het zwembad gereden en hebben genoten van het zonnetje. Allemaal een kleurtje opgedaan en een beetje verbrand.
’s Avonds zijn we gaan eten in de Waag, een zeer gezellig restaurantje aan de waterkant in Paramaribo zelf.
Ik koos om eens dingen te pakken waarvan ik niet wist wat ze waren.
Zo koos ik voor springloin en zuurzak. Springloin was een zeer lekkere soort van entrecote en zuurzak was een sapje dat helemaal niet zuur was maar zoet en lekker.
Het had een beetje weg van meloensap.

Vandaag gaan we nog eens het stadje in om eens wat winkeltjes te doen.
Hopelijk zijn ze open want het is hier ook zondag natuurlijk.

Verder heb ik echt al leuke conversaties gehad met de taxichauffeurs echt super om van hen tips te krijgen.
Ik zou graag nog wat meer mensen ontmoeten andere stagiaires, surinamers zelf.
Want voorlopig zijn we heel erg op ons zessen.
Soms heb ik wel een beetje een verstikkend gevoel omdat  je niet alleen op onderzoek kan . Ik wil graag ontdekken en genieten van cultuur. Zo zou ik graag wat meer opdoen van de  Surinaamse cultuur. Muziek, theater,… Wie weet  komt dit nog wel.

Nu is het vooral wachten op reactie van de organisatie en concrete plannen. Morgen vindt er normaal een gesprek plaats met Sabine en leerkrachten van de scholen in Santigron en Brownsweg. Hopelijk weten we dan wat meer !

Ik hou jullie nog verder op de hoogte .

Groetjes !!!

dinsdag 1 maart 2011

Aangekomen in Suriname !

Hey,

Na een lange reisdag zijn we geinstaleerd in ons huisje! Het is hier super gezellig ( foto's volgen nog).

Negen uur vliegen en zoef aan de andere kant van de wereld. Een prima service van KLM lekker eten aan boord. En uren lang film vertier, de tijd vloog voorbij.
Om 16u30 zijn we aangekomen in Zanderij de luchthaven,  20u 30 onze tijd. Prachtig gelegen tussen het woud een zeer leuk zicht. Direct aangename temperatuur van 28 graden, een lichte plensbui zorgde voor wat verfrissing.

Ja mannekes het belooft hier geweldig te worden.
De volgende keer schrijf ik wat meer maar reizen is toch vermoeiend.

Dikke kussen uit Suriname

Suriname

Suriname